Houtbouw 
Ecologisch, duurzaam en comfort 

Zuthof Projecten bv gelooft dat de huidige tijd vraagt om nieuwe producten. Ecologie, duurzaamheid en comfort staan hierbij voorop.

De mogelijkheden zijn groot

Innovatief product van de toekomst

De mogelijkheden binnen de houtbouw zijn groot. Al jaren klinken er positieve geluiden over houtbouw en de (duurzame) potentie hiervan. Momenteel worden er grote stappen gemaakt op het gebied van houtbouw in Nederland.

Houtbouw kent grote voordelen, maar er is tot nu toe weinig ervaring en kennis opgedaan op het gebied van houtbouw in Nederland. Daardoor zijn (of lijken) de risico’s voor de betrokken partijen groter. Het overtuigen van de opdrachtgever om te kiezen voor houtbouw wordt daarom door vele architecten ervaren als het grootste obstakel dat houtbouw in de weg staat.

Aan de slag met houtbouw?

Hieronder een aantal voordelen van (investeren in) houtbouw, die gebruikt kunnen worden om verschillende bouwpartijen (opdrachtgever, aannemer, gemeente, ontwikkelaar, etc.) te overtuigen van het belang van houtbouw. Voor iedere partij kan een ander argument interessant zijn.

De voordelen van houtbouw

 •  Houtbouw is duurzaam om meerdere redenen:
  - herbruikbaar en hernieuwbaar (i.c.m. duurzaam bosbeheer)
  - C02 opslag in gebouwen
  - lage stikstofuitstoot.
 • Het heeft een hoge esthetische waarde.
 • Door onder andere prefabricatie ontstaat een snellere bouwtijd en is minder bouwverkeer nodig.
 • Het heeft een positief effect op de leefcomfort.
 •  Vanwege het lichtgewicht is een lichtere fundering mogelijk.
 • Het gebouw heeft een hogere restwaarde.
 • Beleidsmatige veranderingen op het gebied van duurzaamheid komen eraan. Investeren in houtbouw is noodzakelijk om een goede concurrentiepositie te behouden.
 • Met de juiste berekeningen en het juiste ontwerp kan een massief houten gebouw qua kosten goed concurreren met betonbouw.

Duurzaam bosheer en CO2 opslag!

Experts juichen het toe

Bomenkap voor houtproductie roept vaak vragen op. Maar experts op het gebied van bosbouw juichen bouwen met hout juist toe.
Er moet dan wel aan 2 voorwaarden worden voldaan:

 • Niet meer hout uit het bos halen dan er jaarlijks bijgroeit, oftewel duurzaam bosbeheer.
 • Hout dat uit het bos wordt gehaald, moet langdurig opgeslagen worden. Bij verbranding van hout voor energie wordt de opgeslagen CO2 weer vrijgegeven, dit is niet wenselijk. Daarom wordt houtgebruik in gebouwen juist aangemoedigd; hiermee wordt CO2 opgeslagen in gebouwen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Aanmelden