Maastricht
Maastricht, Mosa

Een onopvallend terrein in Maastricht wordt straks een ‘groene uitloper.’ Met zo’n 240 woningen en studentenkamers strategisch gelegen tussen station en Groene Loper. En niet al te duur.

De industriële geschiedenis van Maastricht heeft veel markante gebouwen voortgebracht. Woonwarenhuis Loods 5 redde de oude Regout-fabrieken, op het terrein van Sappi staan fraaie exemplaren, tussen lelijke loodsen van de Mosa staan eveneens prachtige gebouwen.

Aan de Meerssenerweg, ongeveer tegenover die huidige Mosafabrieken, is de situatie anders. In 1970 begon hier de decorfabriek van Mosa Porselein, waar personeel handmatig borden en mokken decoreerde. Die werden hier ook geglazuurd en afgebakken. De afgelopen ruim twintig jaar lag het grote, onooglijke gebouw leeg, op tijdelijke ateliers van kunstenaars na. Een nu van asbest gestripte fabriek aan een braakliggend terrein, half verscholen achter woningen. In je auto op de Meerssenerweg zoef je er zó aan voorbij.

Over een jaar of drie staan hier 240 woningen, op loopafstand van het station en de Groene Loper, in volkswijk Wyckerpoort-Noord die deze fikse oppepper wel kan gebruiken. „Via zo geheten Groene Uitlopers krijgen ook gebieden net achter de Groene Loper zelf een nieuwe doorbloeding”, geeft Jos Geurts van het Projectbureau A2 aan. „Deze kant van Maastricht wordt steeds interessanter, wordt the place to be.

Toch heeft het lang geduurd voor de gemeente instemde met de Decorwijk. De eerste plannen dateren van kort na de millenniumwisseling. Na de bouwcrisis kregen de Groene Loper zelf en het Spinxkwartier voorrang. Nu deze in de eindfase zijn aanbeland, komt de Decorwijk aan bod. Het fabrieksterrein is gedeeld eigendom van commerciële ontwikkelaar Weski en corporatie Servatius. Die combinatie past in het gemeentelijk beleid om meer betaalbare woningen in de stad te krijgen.

De Decorwijk krijgt een sterk gemixte invulling. Tegenover de huidige Mosa- fabrieken, met zijn mooie hoge ramen, denken de initiatiefnemers aan zeventig kamers voor studenten. „Plus zo’n veertig sociale huurappartementen en zorggeschikte woningen met tuin, aan de kant van het Old Hickoryplein”, vertelt Ben Schepers van Servatius.

Daarnaast komen er zo’n zestig woningen met tuin, dertig appartementen en vijftig kleinere appartementen voor starters en eenpersoonshuishoudens. De prijzen zijn voor Maastrichtse begrippen inderdaad betaalbaar te noemen, al zal niet iedereen het daar mee eens zijn: tot duizend euro huur of 350.000 euro koop.

De schoorsteen, bijzonder vanwege zijn zwarte radiaalsteen, komt vrijstaand in een parkje, een van de toegangen naar het binnengebied. „We plannen dertig procent minder parkeren in, ten faveure van groen,” zegt Geurts. De stedenbouwkundige contouren staan vast, met een maximale bouwhoogte van vier à vijf verdiepingen, net als het Old Hickoryplein. De lokale architect AMA gaat nu de architectuur invullen. De markante gevel van het noodkerkje, waar de Circolo Sardegna na veertig jaar weg moet, dient op de een of andere manier terug te keren.

Op zijn vroegst in de tweede helft van 2023 start de bouw. Guido Linckens van 3W, dat is ingeschakeld als ontwikkelaar, bevestigt dat de Groene Loper en de sterke vraag naar betaalbare woningen de doorslag geven. „Hier komt een harmonieus onderdeel van Wyckerpoort-Noord, geen enclave, maar een plek voor mensen voor wie de Groene Loper te duur is.”

De ligging van het gebied tussen station en Groene Loper (linksonder).

De voormalige Decorfabriek van Mosa Porselein.

Het noodkerkje in de toekomstige Decorwijk.